Vägen till diagnos

‘För att kunna ställa rätt diagnos så behöver man också hamna på rätt plats. Det kan vara lite komplext då allt som rör kvinnans underlivsorgan ska placeras ut till gyn, det som rör kärlen hamnar hos kärlkirurgen men det som faktiskt utför ingreppet är Radiologen!

Om du misstänker att du lider av PCS så ska du vända dig till:

  • Din gynekolog/Kvinnoklinik. Du tar helt enkelt upp frågan om PCS. Se till att vara påläst innan för du kommer förmodligen att få slåss för din sak.
  • Du skriver en egenremiss eller egen vårdbegäran som det kallas för, till din kirurg på  det sjukhuset du tillhör. Den blanketten kan du enkelt skriva ut på ditt landsting hemsida och hos största landstingen finns även möjlighet att fylla i en egen vårdbegäran elektroniskt via mina vårdkontakter.

Vilken undersökning ska jag kräva?

  • Du ska be att få ett Venduplex. Det är ett vanligt ultraljud som absolut inte gör ont och det mäter alltså ditt flöde i venerna i bäckenet. Det är den minst invasiva och precisa diagnosmöjliheten.
  • MR eller datortomografi kan göras för att få en överblick över anatomin.

Du kommer förmodligen att få fasta 6 timmar före för att tarmarna inte ska vara i vägen när de undersöker dig med ultraljud. Räkna med att det kan ta mellan 1-2 h beroende på vem som utför undersökningen. De undersöker alla flöden noggrant och ibland så mäter dem.

Svaret kommer att skickas till din kirurg.

Behandling:

Hormoner

Beroende på vad du får för svar så kan de prova olika saker. Din gynekolog kan tex prova att stoppa din mens och få blodkärlen att bli lite mer elastiska med hjälp av ett preparat som kallas Provera. Provera innehåller Medroxiprogresteron och har visat sig haft en god effekt på PCS. Tyvärr är detta bara en kortvarig lösning och inte hundraprocentig. När du slutar med Provera så kommer besvären tillbaka.

Smärtstillande

NSAID som är gruppen Ipren, Diklofenak och Voltaren tex, tillhör. De har bra verkan på inflammation och tar bort smärta. Det kan med fördel kombineras med Paracetamol typ Alvedon och Panodil.

Kirurgiskt

Hysterektomi- att ta bort hela livmodern. Många av de gynekologer som känner till PCS menar på att det är den enda åtgärden. Tyvärr har de fel. Studier visar på att betydligt färre än de som genomgår en Embolisering blir bättre. Vid en hysterektomi sitter venen till äggstocken kvar (om man inte gör en total) och problemet kvarstår. Det är det mest permanenta och mest invasiva ingrepp du kan göra och enl. mig så ska det bara göras som sista utväg.

Embolisering

Den bästa metoden. Den känns i bland som en riktig ”Quick fix”. De bedövar ljumsken och sätter in ett litet rör. I den ska ledaren föras in. Man går från ena ljumsken, upp mot njuren och vidare över till andra sidan där man sprutar in kontrast samtidigt som man har röntgenapparaten över sig och en liten skärm så du kan följa ingreppet. Det kallas för att utföra en Flebografi.

Radiologen sprutar in kontrast och du kommer att se på skärmen hur det blir svart. Du kan bli ombedd att hosta eller krysta, det kallas för Valsalvas manöver och gör att venerna utsätts för tryck. Nu kan de se flödet väldigt bra och de ser även om kontrast stannar kvar i området runt lilla bäckenet.

Gör det bedömningen att det rör sig om bäckenvaricer så emboliserar dem. Det utförs på samma sätt och det du kan uppleva är att det spänner lite i ryggen.

Så tunna coils körs in och snurrar i hop sig. Nu är flödet stoppat och nu är det kroppens sak att sköta resten. Den kan bilda blodproppar i området som sedan skickar dit kroppens försvar så det kan bildas ett ärr. på så sätt stängs kärlet av permanent.

Nu får du ligga ner i 1 timma och hålla tryck i ljumsken och sen kan du åka hem.

Var beredd med febernedsättande. Du kan få feber som är ofarlig. Det kallas för postemboliseringssyndrom och handlar just om det jag skrev här över. Alla får inte det, men en del. Du kan då känna dig influensasjuk, öm i kroppen och få frossa. Passa på att vila upp det för det försvinner inom någon dag.

OBS. Får du högre feber än 38,5 c ska du ringa din klinik eller vårdcentral.