Smärta

Det finns en likhet i smärtan mellan PCS och endometrios och många gånger när diagnosen på endometrios avfärdas står man helt odiagnostiserad.

• Smärta efter samlag:

Smärtan kan hålla i sig i dagar. Den kan upplevas allt från skärande, tryckande, molande, men ibland upplevs den som mensvärk eller värk i bäckenbotten

•En smärta som förvärras under dagen:

Du är kanske helt symptomfri på morgonen och smärtan förvärras under dagen.

•Kommer och går:

En del upplever att smärtan är mildare vissa dagar för att sen bli stark. Det kan bero på den inflammatoriska processen, stasningen eller att du helt enkelt tar ut dig de bra dagarna.

Kraftig blödning:

Du kan uppleva att du blöder mer under mens och även att du har mer tunna flytningar oavsett vart i cykeln du befinner dig.

Du upplever det jobbigt att stå och gå.

Ofta letar dina ögon efter en stol att sitta på och bäckenet kan kännas stelt.

Du lider av IBS eller överaktiv blåsa.

Beroende på vart de förstorade kärlen trycker på så kan du känna av det mot närliggande organ. Trycker det mot blåsan kan du ex behöva kissa oftare.

Det kan även finnas sk. escapeveins och de leder kanske ut i ljumsken, underlivet, låret eller har gett dig hemorrojder.

• Kan män ha det?

Ja men det är sällsynt. De har egentligen samma variant som är otroligt utstuderad och vetenskapligt bevisad. Hos män kallas det varikocele (åderbråck vid testikeln) och det är alltså samma ven som drabbas. Kvinnornas ”bollar” sitter i magen-männens hänger utanför. Det är betydligt lättare att se hos en man.

Hos männen är man otroligt snabb med att åtgärda problemet p.g.a att det kan orsaka infertilitet då värmen från inflammationen försämrar spermiekvaliten. Hos kvinnor är det påvisat att de uppvisats förändringar i äggstockarna, så frågan är om även kvinnor kan få problem med fertiliteten…? Det är inte forskat om det än.